Mazda6e 68.8 kWh LFP — SoH dropped from 100% to 99% after 1,000 km. Normal BMS calibration?

• Pozdrav svima,

Imam Mazdu6e LFP verziju od 68,8 kWh. Automobil sam primio s oko 2600 km i certifikatom baterije koji pokazuje 100% napunjenosti baterije. Nakon dužeg putovanja od ukupno gotovo 600 km, s kombinacijom istosmjernog punjenja od 150 kW, 50 kW i izmjeničnog punjenja, automobil sada ima oko 3600 km, a prijavljeno stanje baterije pokazuje 99%.

Auto se vozi savršeno, a domet se čini normalnim. Također znam da Mazda preporučuje redovito punjenje AC-om do 100% za kalibraciju LFP baterije.

Za one od vas s LFP verzijom od 68,8 kWh:

• Koliku kilometražu imaš?
    • Koji SoH pokazuje tvoj auto?
    • Je li vam SoH dugo ostao na 100% ili je rano pao na 99%?
    • Je li se ponovno promijenilo nakon punjenja izmjeničnom strujom do 100%?
    • Koji alat ili dokument koristite za čitanje SoH-a?

Pokušavam shvatiti je li ovo normalna kalibracija BMS-a ili stvarna degradacija baterije.

Hvala!

• Hallo, willkommen in diesem deutschen Forum. Es wäre schön, würdest du deine Nachrichten vor dem Absenden auf deutsch - oder wenigstens auf englisch - übersetzen lassen. Das ist ja heutzutage keine Herausforderung mehr.

Zu der SoH-Thematik gibt es bereits einen Thread. Kurzum: Dieses Phänomen tritt erst seit dem neusten Update auf und hat nichts mit dem realen SoH zu tun, da dieser Wert nicht trivial messbar ist und wohl ein Relikt aus der LFP-Gate-Geschichte ist.

Pozdrav i dobrodošli na ovaj njemački forum. Bilo bi odlično kada biste svoje poruke preveli na njemački – ili barem na engleski – prije objave; to danas doista nije problem.

Već postoji tema u kojoj se raspravlja o problemu sa SoH-om. Ukratko: ta se pojava javila tek nakon najnovijeg ažuriranja i nema nikakve veze sa stvarnim SoH-om, budući da se ta vrijednost ne može lako izmjeriti te je vjerojatno riječ o zaostatku iz sage zvane „LFP-gate”.

• Pozdrav, na njemackom si forumu pa bi bilo pozeljno preko translator prevesti pa postenovati ;). Moras kalibrirati bateriju, spusti je na 5% i napuni na 100% pa onda pogledaj, moguce da to isto moras ponoviti.

pozdrav

2020 BMW i3

2021 Nissan Leaf

2024 Tesla M3 SR+

2026 Leap Motor T03

2026 Mazda EZ6e